هومکتانت ها آب را از محیط اطراف جذب کرده و به سطح پوست یا مو می آورند. هومکتانت ها برای انواع پوست به خصوص پوست های خشک یک ترکیب حیاتی به شمار می آیند.

در مقاله قبل خواندیم هومکتانت یا مواد جاذب الرطوبه، از پرمصرف ترین ترکیبات مرطوب کننده بوده و به طور گسترده در فرآورده های پوست و مو به کار می روند.این مواد،ترکیباتی محلول در آب هستند که دارای توانایی بالایی در جذب آب می باشند.

رایج ترین هومکتانت ها شامل گلیسیرین گیاهی، عسل، اوره، سوربیتول، هیالورنیک اسید، لسیتین و لاکتیک اسید می شوند.

لاکتیک اسید

لاکتیک اسید از شیر به دست می آید بنابراین در مقایسه با دیگر اسیدهای موجود در این فهرست، با پوست مهربان تر است.  این اسید به دلیل داشتن خاصیت مرطوب کنندگی انتخاب مناسبی برای کسانی است که پوست حساسی دارند و می خواهند رنگ پوست شان را یکدست کنند و خطوط ریز آن را کاهش دهند. پزشکان این اسید را به کسانی توصیه می کنند که می خواهند بافت و رنگ پوست شان را بهبود بخشند، تیرگی های آن را کاهش دهند و پوست کدر و خشک خود را احیا کنند .

لاکتیک اسید چیست؟

لاکتیک اسید یک اسید آلی بی رنگ با فرمول شیمیایی CH3CH(OH)COOH است که به صورت محلول در آب و اتانول است. اسید لاکتیک یک آلفاهیدروکسی اسید کایرال است که حاصل عمل تخمیر لاکتوز است.اسید لاکتیک جز موادی است که در اثر فعالیت شدید بدنی در ماهیچه ها تولید می گردد. علاوه بر اینکه این ماده را می توان به روش شیمیایی تولید کرد، می توان آن را به روش تخمیر گلوکز نیز تولید کرد که روشی ارزان تر است .

خواص لاکتیک اسید

  • لایه برداری : اسید لاکتیک می‌تواند سلول‌های مرده را از سطح پوست پاکسازی کند و آن را با پوست جوان و شاداب جایگزین کند. این کار با تحریک لایه‌های زیرین پوست به ترشح کلاژن باعث می‌شود که پوست درخشان‌تر و جوان‌تر گردد، یعنی همان چیزی که دنبال آن هستید.
  • مرطوب کنندگی قوی: اسید لاکتیک کمک می‌کند تا فاکتورهای آبرسانی خود پوست فعال شوند که در کنار اثر لایه برداری بیشترین سود را برای پوست‌های خشک و حساس خواهد داشت و به نرم شدن و درخشان شدن این نوع پوست کمک خواهد کرد.
  • از بین بردن لکه‌های پوستی: لایه برداری سطح پوست کمک می‌کند قسمت‌هایی از پوست که دچار تغییر رنگ و لک‌های مختلف شده‌اند سریع‌تر بازسازی شوند در نتیجه این تغییر رنگ‌ها به مرور زمان و با چند جلسه درمان کمرنگ‌تر شده و از بین خواهند رفت.

در حوزه محصولات شخصی، کرم های حاوی لاکتیک اسید برای درمان خشکی، زبری و خارش پوست سودمند هستند. لاکتیک اسید به پوست کمک می کند تا یک لایه چرب تشکیل دهد که از خشک شدن پوست جلوگیری می کند.

سوربیتول

سوربیتول ماده ای هموکتانت و مرطوب کننده و لوبریکانت است. این ماده خواصی بسیار مشابه با گلیسرین دارد اما با موی سر بسیار سازگارتر است.

سوربیتول چیست ؟ حتما تا کنون بر روی محصولاتی که خریداری کرده اید با برچسب بدون قند مواجه گشته اید. این محصولات معمولا دارای شیرین کننده هایی مانند سوربیتول می باشند که به عنوان جایگزین شکر در این محصولات مورد استفاده قرار می گیرند و کاربرد زیادی در صنایع غذایی دارد. لازم است بدانید که درج برچسب بدون قند بر روی محصولات لزوما به معنی بدون کربوهیدراته بودن آن محصول نمی باشد. در واقع استفاده از این شیرین کننده ها به جای شکر به دلیل آزاد سازی کالری پایین آن ها می باشد.این ماده یک شیرین کننده ی شیمیایی با میزان کالری پایین است که از گلوکز استخراج می شود و از آن به عنوان جایگزین شکر در رنج وسیعی از مواد غذایی مورد استفاده قرار می گیرد.

کاربری های پزشکی:

در کاربری های پزشکی از سوربیتول به صورت مایع در تولید داروهای ضد یبوست استفاده می کنند. این ترکیب با رساندن آب به روده ی بزرگ و تحریک آن به عنوان یک عامل ضدیبوست عمل می کند و به خصوص برای افراد سالمند قابل استفاده است. هر چند مصرف آن بدون تجویز پزشک توصیه نمی شود. این ماده در بسیاری از میوه های خشک مانند آلو و کشمش وجود دارد و از این جهت استفاده از مواد خشکبار به هنگام پیدا کردن یک چنین مشکلات گوارشی توصیه می شود. از ترکیب فوق همچنین در محیط کشت باکتری مورد استفاده قرار می گیرد. از دیگر کاربردهای دارویی این ترکیب می توان به تولید کپسول های ژله ای دارو برای ذخیره دوزهای مجاز دارو مایع استفاده کرد

در خصوص خاصیت جذب رطوبت نیز، سوربیتول نقش مناسبی در خمیردندان و روغن‌های مو و پوست ایفا می‌کند. برای تولید خمیردندان‌ها نیز می‌توان خاصیت فاسد نشدن و طعم دهنده‌ی شیرین آن را نام برد. سوربیتول بیشتر در روغن‌های مو و اکثر مواد چرب به کار برده می‌شود.

سوربیتول در محصولات  آرایشی و مراقبت از مو

سوربیتول یک الکل است. در محصولات آرایشی و مراقبت شخصی، در طیف گسترده ای از محصولات از جمله لوسیون ها، شامپو بچه و محصولات مراقبت از مو استفاده می شود. یک عنصر مهم در صابون و خمیردندان است.

سوربیتول در محصولات آرایشی و بهداشتی به عنوان یک عامل طعم دهنده استفاده می شود.این محصول در درجه اول به عنوان یک روان کننده در مواد آرایشی و محصولات مراقبت شخصی مورد استفاده قرار می گیرد، گرچه این ماده همچنین باعث عطر، رایحه و طعم دهنده است به عنوان یک روان کننده، نیز ازمانع رطوبت  جذب آب توسط هوا می شود، پوست را آبرسانی می کند. هنگامی که در شرایط بسیار خشک استفاده می شود، سوربیتول می تواند جایگزین رطوبت پوست شود و از خشک شدن و آسیب دیدن پوست جلوگیری کند و به علت توانایی خود برای حفظ رطوبت در ژل ها استفاده می شود. سوربیتول یک عامل تهویه برای پوست است، از ریزش مو جلوگیری می کند.

لسیتین

لسیتین چیست؟ مصرف لسیتین چه فوایدی برای سلامت بدن دارد؟

لسیتین به عنوان فسفاتیدیل کولون شناخته می شود که نقش بسیار مهمی در مراقبت و محافظت  از پوست دارد. مهم ترین ماده برای تشکیل غشای سلولی است و پوست را قادر می سازد تا دو لایه چربی را با ایجاد اسیدهای چرب ضروری برای لایه های مانع در فرم فسفاتیدیل کولین غیر اشباع اسید لینولئیک ایجاد کند. در متابولیسم سلولی، فسفاتیدیل کولین در واقع به سرامید انتقال می دهد، که قادر به تشکیل اسپینگومایلین ها است که برای سلول های زنده ضروری است.

لسیتین کلسترول را کاهش می دهد:

شناخته شده ترین خاصیت لسیتین، قابلیت آن در کم کردن کلسترول است. تحقیقات مشخص کرده است که لسیتین سویا می تواند بر افزایش HDL (چربی خوب) کلسترول و کاهش LDL (چربی بد) کلسترول در خون اثر بگذارد.

پروتئین سویا به افرادی که آن را مصرف می کنند قدرت اضافی برای درمان کلسترول میدهد و آن هم به دلیل ترکیباتی ست که در سویا یافت می شود.

لسیتین به بهبود سلامت قلب کمک میکند:

لسیتینی که از سویا می آید می تواند سلامت قلب و عروق را بهبود بخشد، به خصوص اگر از قبل خطر افزایش فشار خون یا بیماری قلبی در شما وجود داشته است.

درحالی که سویا درگیر هضم می شود، بدن زمان طولانی تری را می گذارد تا آن را به انرژی تبدیل کند. برای بعضی از افراد این مسئله منجر می شود تا بعد از مصرف آن احساس سیری بیشتری کنند.

لسیتین جهت درمان کمک به هضم بهتر:

لسیتین بر افرادی که مبتلا به کولیت معده بودند برای بهبود هضم تست شده است. ویژگی های امولسیونی لسیتین موجب واکنش های زنجیره ای می شود که منجر به بهبود مخاط روده شده، پروسه گوارش را آسان تر کرده و از پوشش حساس سیستم گوارشی حفاظت می کند.

حتی اگر کلیت معده و روده ندارید، اگر سندروم روده تحریک پذیر یا سایر شرایط گوارشی را دارید که بر پروسه هضم تاثیر می گذارد، ممکن است بخواهید آن را مصرف کنید.

مصرف لسیتین جهت آرام و مرطوب کردن پوست:

لسیتین و هیدروژن باعث کاهش ظاهر پوست خشک و آسیب دیده می شوند همچنین باعث کاهش لایه برداری و افزایش انعطاف پذیری پوست می شوند.

هنگامی که می خواهیم آب و روغن را با هم مخلوط کنیم باید از یک امولسیفایر استفاده کنیم که لسیتین یکی از امولسیفایرهاست.

بسیاری از فرمول های مراقبت از پوست روغن در آب هستند و به همین دلیل امولسیون ها برای کمک به مقادیر کم روغن در مقادیر زیاد آب کمک می کنند.

لسیتین اغلب در مراقبت از پوست به عنوان امولسیفایر استفاده می شود و از طریق جلوگیری از نفوذ آب (آب هیدروفی) و مواد آبی در کرم استفاده می شود.

بنابراین، لسیتین نه تنها عنصر بازسازی کننده پوست است، بلکه نقش مهمی در فرمول ها نیز دارد.

نرم کننده طبیعی:

لسیتین یکی از عناصر موجود در بعضی از محصولات مراقب پوستی ست و از آن در نرم کننده ها استفاده می شود که با بازگرداندن رطوبت به پوست آن را آرام و نرم میکند. در بعضی از این محصولات نوعی لسیتین استفاده می شود که لسیتین هیدروژنه شده نامیده می شود.

خواص مرطوب کننده قدرتمند آن به حفظ پوست هیدراته کمک می کند و این یک افزودنی عالی برای کرم های ترمیم کننده و یا محصولاتی است که برای پوست  خشک و آسیب دیده است.همچنین دارای توانایی منحصر به فرد برای نفوذ به پوست است و مواد را مستقیما به سلول ها و جریان خون انتقال می دهد. در نتیجه، ممکن است به بدن در جذب محصولات دیگر پوستی کمک کند. ترکیبات طبیعی و مفید را به سطح سلولی می رساند.

    افزایش رطوبت پوست:

آب را جذب پوست می کند تا پوست مرطوب شود. باعث بازگشت رطوبت به پوست می شود زیرا دارای امولسیفیک اسید اولئیک و لینولئیک است.

  •     درمان آکنه:این ترکیب منحصر به فرد به طور گسترده ای در غشای سلولی یافت می شود که ایمن، طبیعی و واقعا همه کاره است.در میان دیگر اثرات مفید، اسید لینولئیک اثبات شده است در درمان پوست و آکنه خفیف تا متوسط ​​بسیار موثر است. فسفاتیدیل کولین از لسیتین سبز برای درمان آکنه ولگاریس مورد استفاده قرار می گیرد. مطالعات بالینی نشان می دهد که کمدون ها پس از گذشت ۲۸ روز به میزان ۷۰ درصد کاهش می یابد و محتوای اسید لینولئیک در پوست به طور قابل توجهی افزایش می یابد.
  • کمبود اسید لینولئیک منجر به پوست خشک و پوسته پوسته شده می شود و به دنبال آن درماتوز می شود. اسیدهای چرب ضروری در پیشگیری و درمان نورودرمتیت و بیماری های پوستی اثرگذار هستند.
  • آنتی اکسیدان:  کمک می کند تا آسیب رادیکال های آزاد جلوگیری شود.
  • تثبیت کننده : لسیتین سویا می تواند در محصولات مراقبت از پوست به عنوان غلظت دهنده استفاده شود.

در حال حاضر ۶۵٪ لسیتین در غلظت های بالای ۳٪ در لوازم آرایشی استفاده می شود.